Wie bepaalt huisarts of bedrijfsarts?

Wie bepaalt huisarts of bedrijfsarts?

Als het aankomt op een ziekte of op een ongeval zijn er twee verschillende artsen met wie je veel te maken zult krijgen. Dit zijn natuurlijk de huisarts en de bedrijfsarts. Veel mensen vinden het lastig om te zien wie van deze personen wat doen, welke arts bepaalt er namelijk wat er gebeurt? Aangezien het toch belangrijk is dat je het onderscheid weet zullen wij je daar vandaag wat meer over laten zien, zo weet je wat je te wachten staat.

Wat doet de huisarts?

De huisarts is de persoon waar je je in eerste instantie tot zal wenden wanneer je ziek wordt en niet meer kan werken. Dit is de huisarts die je mogelijk kan doorverwijzen naar het ziekenhuis als dit nodig is. Dit is dan ook gelijk de arts die de meeste onderzoeken zal uitvoeren. Iedereen zal in het begin bij een huisarts terecht komen, dit in tegenstelling tot de bedrijfsarts. Daar komen namelijk alleen maar werknemers terecht. De huisarts staat voor je klaar voor alle mogelijke soorten diagnoses, mocht je last hebben van bepaalde klachten dan is dit ook de persoon tot wie je je kunt wenden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij een huisarts bij jou in de buurt. Als je zoekt op Google.nl naar huisarts + plaatsnaam, bijvoorbeeld Huisarts Almere, dan kom je uit bij een huisarts in jouw buurt.

En wat doet de bedrijfsarts dan?

De bedrijfsarts heeft een iets andere functie. Dit is namelijk de arts die zal beoordelen of je arbeidsongeschikt bent. Deze arts zal een oordeel vellen over de vraag of je in staat bent om je normale werkzaamheden uit te voeren. Als hij of zij vindt dat je dit niet meer bent dan zal hij of zij je gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt verklaren. In dit geval kom je in de ziektewet terecht. Een bedrijfsarts zal vrijwel altijd door de werkgever worden gecontacteerd wanneer er verwacht wordt dat je niet meer zo snel de oude zal worden. Ben je het niet eens met een conclusie van de bedrijfsarts dan kan je om een deskundigheidsoordeel vragen bij het UWV. Deze zal uiteindelijk de doorslaggevende factor zijn als het aankomt op de arbeidsongeschiktheid.

Er is dus niet echt één partij die oordeelt over jouw ziekte. Als we kijken naar het stellen van normale diagnoses dan kom je bij de huisarts terecht. Als we het echt specifiek hebben over het vaststellen van de arbeidsongeschiktheid dan krijg je te maken met een bedrijfsarts. Beiden hebben dus wel degelijk een andere functie, dit is dan ook de reden dat beide artsen zullen worden gecontacteerd bij het vaststellen van een ziekte.

Geen reactie's

Geef een reactie